### Csípős avokádós saláta kefíres öntettel
**Hozzávalók:**
- 1 érett avokádó
- 1-2 közepes uborka
- 1-2 közepes paradicsom
- 150 ml kefír
- Só ízlés szerint
- Bors ízlés szerint
- 1 evőkanál citromlé (opcionális)
- 1-2 szelet csípős paprika (pl. jalapeño vagy más kedvenc)
- Friss fűszernövények (pl. petrezselyem vagy bazsalikom, opcionális)
**Elkészítési idő:** 10-15 perc
**Elkészítés:**
1. **Előkészítés:**
- Mosd meg alaposan a zöldségeket.
- Az uborkát és a paradicsomot vékony szeletekre vagy kockákra vágd.
- Az avokádót vágd félbe, távolítsd el a magot, majd óvatosan kanalazd ki a húsát és kockázd fel.
- A csípős paprikát vágd fel apróra (ha szeretnéd, a magokat eltávolíthatod, hogy csökkentsd a csípősségét).
2. **Salátakészítés:**
- Egy nagy tálban óvatosan keverd össze az avokádó, uborka, paradicsom és csípős paprika darabokat.
3. **Kefíres öntet:**
- Egy külön tálban keverd össze a kefírt, sót, borsot és citromlevet (ha használsz). Ha szeretnéd, apróra vágott friss fűszernövényeket is adhatsz hozzá.
4. **Összeállítás:**
- Öntsd rá a kefíres öntet a zöldségekre, és óvatosan keverd össze, hogy a zöldségek jól bevonják az öntetet.
5. **Tálalás:**
- Azonnal tálald, vagy tedd a hűtőbe egy kicsit, hogy még frissebb legyen.
Sült csirkecomb citrompácban
Sült csirkecomb citrompácban - ez a recept nálunk igazi alaprecept. Gyors, ízletes, egészséges és egyszerű. Csak pácold be a csirkét, süsd meg és kész! Gyere, kóstold meg ezt az egyszerű receptet Te is.
Sok-sok különféle pácot próbáltam már sült csirkecombokhoz, de ez lett az abszolút kedvenc. Valószínűleg az íz mellett az egyszerűségének és az összetevők elérhetőségének köszönhető - hiszen a hozzávalók szinte mindig otthon, és biztos vagyok benne, hogy Nálad sincs ez másként. Ha kezdő szakács vagy, akkor ezt a receptet Neked ajánlom - nem hiszem, hogy bármi baj lehet vele. Kiváló eredmény pedig garantált :)
Ha nincs sok időd, semmi baj sem történik, ha nem hagyod sokáig pácolódni a húst, akár 30 perc is elegendő. De ha előre tudsz tervezni, ideális esetben egy éjszakán át pácolhatod a húst - ez garantálja a pác még karakteresebb és élénkebb ízét. Sütés közben nem fedem le a csirkecombokat fóliával, sosem száradnak ki. Ha azonban tudod, hogy a sütőd túl erős, vagy állíts jobb hőfokot, vagy le is fedheti a húst fóliával.
Javaslom, hogy a sült csirkecombot citrompácban rizzsel, kuszkusszal, quinoával, valamint frissen készült salátával tálald. Isteni finom! A tápértékeket köret nélkül számoltam. Ha szeretném felhívni a figyelmet, hogy az ebben a receptben szereplő szereplőérték csak hozzávetőlegesen, mivel a bőr, a csont a hús aránya minden esetben tápanyag változik.
Hidd el, tényleg érdemes kipróbálni ezt a receptet, és ha túl vagy rajta, az alábbi megjegyzés rovatban oszd meg velem, hogy tetszett :)
Összetevők
1,5 kg csirkecomb (bőrös, csontos)
A Páchoz:
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 citrom leve és héja
2 ek. olívaolaj (ezt ajánlom)
Lucerna levelek
Hozzávalók: 30 dkg fiatal lucerna hajtásvég, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, 1 teáskanál őrölt paprika, só, 10 dkg füstölt kolbász, 2 evőkanál tejföl, 4 tojás, 1 teáskanál 20 %-os.
A lucernát megmossuk, majd leforrázzuk. Hagyjuk kicsit hűlni, ezután összevágjuk, és félretesszük.
A felkockázott vöröshagymát kevés zsíron megpirítjuk, őrölt paprikát szórunk rá, és másfél liter hideg vízzel felforraljuk. Vágunk még bele ízesítésként egy kis füstölt kolbászt is. Beleborítjuk az aprított lucernát, ízlés szerint szózuk. Forrástól számítva tíz percig főzzük, utána három tojást buggyantunk bele.
Közben a tejfölt egy tojással kikeverjük, ezzel a levesünket behabarjuk. Kevés ecettel savanyítjuk, és tálaljuk.
Cukormentes kürtöskalács recept
Cukormentes kürtöskalács hozzávalók (6 db kisebb méretű kürtöskalácshoz):
25 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt
3,5 g (0,5 csg) instant élesztő
2,5 dkg olvasztott vaj (vagy kókuszzsír)
2 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
2 dl 1,5 %-os langyos tej (vagy növényi tej vagy langyos víz)
1 tojássárgája
6 db sörösdoboz (nálam 0,5 liter, de a 0,33-as is elég)
alufólia a sörösdobozok bevonásához
10 dkg Dia Wellness 1:2 édesítőszer a kürtőskalács külsejére – ebből csak kb. 6 dkg, ami rátapad a kürtőskalácsokra, a többi megmarad (csak ez az édesítő karamellizálható, így rá fog ragadni sütés után az ízesítést)
ízesítésként őrölt fahéj, kakaópor, kókuszreszelék….stb. ízlés szerint
Cukormentes kürtöskalács Dia Wellness szénhidrátcsökkentett lisztből.
Ez a diétás kürtöskalács a hagyományoshoz képest kb. 60%-kal olcsóbb szénhidráttartalommal rendelkezik, cukor nélkül készül, mégis édes, foszlós és nagyon nagyon finom!